Header-blog-Sam-2024
02 februari 2024, door Sam Vermeule Blog

We leven in een API-wereld - behalve bij het kopen van een huis

Slimme koppelingen en API's spelen een steeds crucialere rol in de wereld van financiële dienstverlening. Ze bieden voordelen als verbeterde datamobiliteit, een betere klantbeleving, efficiëntie, kostenbesparing en ruimte voor innovatie. Het is eigenlijk wel algemeen bekend dat we niet meer zonder kunnen. Bij Blueriq geloven we in de kracht van deze nieuwe ontwikkelingen, maar wel op een manier die past bij de situatie (van de klant). Juist hier, wanneer je API’s wil combineren met een klantcentrale aanpak, kan er nog genoeg verbeterd worden. Dat merk ik duidelijk nu ik zelf in het proces zit van het aankopen van mijn eerste huis. 

Nog steeds veel handmatige acties

Het aankopen van een huis is een enorm leuk proces, maar tegelijkertijd behoorlijk overweldigend, verwarrend en tijdrovend. Bij elke stap van het proces moet ik (vaak dezelfde) gegevens verstrekken aan de hypotheekadviseur, de hypotheekverstrekker, de notaris en de makelaar. Wat het nog complexer maakt, is dat ik mij moet aanpassen aan het proces van elke afzonderlijke partij. Het voelt als een opeenstapeling van formulieren, handtekeningen en eindeloze e-mails en telefoontjes. Als je ooit een huis hebt gekocht, klinkt dit vast en zeker bekend in de oren. Vandaag de dag kan dit veel makkelijker én klantvriendelijker. Met API’s.

Idealiter wordt er geredeneerd vanuit één centrale waarheid en worden alle actoren meegenomen in het proces waarin de consument leidend is. De consument hoeft de gegevens maar één keer in te vullen en alle andere betrokkenen zijn verzekerd van de juistheid van deze data. Efficiënter voor de dienstverleners en makkelijker voor de consument. Dit klinkt als een logische oplossing, maar ik heb het nog niet zo ervaren. Waarom doen we dit dan nog niet? Het lastige aan dit vraagstuk is dat er enorm veel partijen bij betrokken zijn die zich allemaal moeten conformeren aan hetzelfde proces en daarnaast ook nog dezelfde ‘taal’ moeten spreken. Het samenbrengen van deze factoren blijkt in de praktijk nog erg lastig. Daarom moest ik (anno 2024) bij het kopen van mijn huis, ondanks alle nieuwe ontwikkelingen, nog steeds elke keer dezelfde data aanleveren.

Eigenaarschap van de data bij de consumenten leggen maakt de weg vrij om een dynamisch en datagedreven proces te ontwikkelen op basis van de data van de consument.

Hoe dan wél?

De laatste jaren worden er steeds meer persoonlijke datakluizen ontwikkeld. In zo’n persoonlijke datakluis is het mogelijk voor een gebruiker om zijn of haar persoonlijke gegevens in vast te leggen. Deze data blijven altijd van de gebruiker. De gebruiker kan er ook voor kiezen om (een subset van) deze data (voor een bepaalde tijd) te delen met een organisatie of bedrijf. Deze persoonlijke datakluizen worden steeds populairder en ik verwacht dat we die de komende jaren nog meer gaan zien. 

Met deze ontwikkeling komt het eigenaarschap van de data bij de consument te liggen. Dit maakt de weg vrij om een dynamisch en datagedreven proces te ontwikkelen op basis van de data van de consument. Zelfs met veel betrokken partijen en dienstverleners. Het proces kan dan keten overstijgend worden georkestreerd en communiceren met alle bestaande IT-systemen bij alle betrokkenen. Op deze manier komt de procesregie te liggen bij de consument en moeten de partijen in de woonketen zich hieraan conformeren. Dat is natuurlijk anders dan iedereen gewend is, maar wat mij betreft wel de weg voorwaarts. Alleen op deze manier kan de klant écht centraal gezet worden.

Het optimaliseren van processen doen we bij Blueriq met het Blueriq Platform. Het Blueriq platform is ontwikkeld om datagedreven processen te modelleren waarbij de volgorde van het proces niet altijd bekend is. Hierbij is het natuurlijk ook mogelijk om taken uit te zetten bij verschillende betrokkenen. Daarnaast hebben wij jarenlange ervaring in digitale transformaties binnen de financiële dienstverlening en weten wij hoe we mensen mee kunnen krijgen in veranderingen.

Ondertussen

Ondertussen is alles rond voor mijn eerste huis en krijg ik binnenkort de sleutel. In totaal heb ik 10 formulieren ingevuld die grotendeels om dezelfde informatie vroegen. Het was het zeker waard. Nu is het wachten op de volgende papieren rompslomp; de belastingaangifte 😉. 

Meer weten?

Wil jij meer weten hoe we bij Blueriq over innovatie in de woonketen denken? Bekijk dan onze hypotheken pagina of neem contact op met mij.

Blueriq voor hypotheekverstrekkers Contact
Sam
Vermeule
Business Consultant Financial Services