beachboys-beatles-en-einstein2
07 februari 2022, door Menno Gülpers Blog

God only knows (en Einstein)

Volgens Paul McCartney is God Only Knows van The Beach Boys het mooiste/liefste liedje ooit gemaakt. Valse bescheidenheid denk ik, want hij weet dat de meeste mensen dat vinden van zijn eigen nummer Blackbird. Persoonlijk ga ik dan voor Dear Prudence van zijn mede-Beatle John Lennon, of Days van the Kinks.

Tot zover muziek...

... want daar gaat het helemaal niet om. Het gaat om onderstaand plaatje dat ik onlangs op LinkedIn voorbij zag komen.

Het is voor veel mensen een herkenbaar plaatje, want ik denk dat iedereen die in de IT werkt wel van gehoord heeft van zo'n stuk code. En vast ook respect heeft voor de dame/heer die dat heeft gemaakt. Bloed, zweet en tranen zitten in dat stuk en oh wee als je er iets van zegt, laat staan eraan durft te komen.

Maar het is ook wel een beetje triest...

Einstein zei: "Als je het niet simpel kan uitleggen, dan snap je het niet goed genoeg (If you can't explain it simply, you don't understand it well enough)".

Dat geldt natuurlijk ook voor de implementatie van een heel erg ingewikkelde regel. Als je die ingewikkelde regel helemaal snapt (écht helemaal snapt), dan lukt het je om die op een overzichtelijke manier te implementeren. Want implementeren is precies hetzelfde als uitleggen, maar dan aan een computer/platform in plaats van aan een persoon. Maar dan moet je wel het juiste gereedschap hebben om die regel overzichtelijk te kunnen implementeren.

Blueriq leent zich er bij uitstek voor om ingewikkelde regels op een eenvoudige manier te implementeren. Soms past een business rule heel goed, soms een beslistabel, soms een default expressie, soms een data rule, soms een procedurele flow of in een uitzonderlijk geval een external rule. Maar meestal is een ingewikkelde regel een combinatie van meerdere van deze (soorten) elementen.

Complexiteit is er

Complexiteit is er. Die verdwijnt niet als sneeuw voor de zon wanneer je Blueriq gebruikt (of welke pakket dan ook), maar je hebt in Blueriq wel veel verschillende elementen tot je beschikking - anders dan alleen code - om de aanwezige complexiteit over uit te smeren. Dit zodat elk van die kleine stukjes behapbaar en begrijpelijk kan worden. Ook voor een mens dus, en niet alleen voor God, enkele briljante musici en Einstein.

Meer weten?

Wil je meer weten of verder praten over het Blueriq platform?
Neem contact op met Menno of plan een afspraak.

Contact Plan een afspraak
Menno
Gülpers
Blueriq Academy manager