artikel-freek-apr18
13 juli 2022, door Menno Gülpers Blog

Development op een hoger niveau dan marineblauwe schermen

De klant wil een blauwe achtergrond, want dat had de oude applicatie ook. Marineblauw zelfs. Zucht.

We schrijven 1998. Nogal gedesillusioneerd kwam mijn collega terug van de klant. Ze had zo'n mooie manier gevonden om die ingewikkelde berekening inzichtelijk te maken. En de applicatie draaide zo snel. En met zo weinig kliks. En waar kreeg ze als enige feedback op? De achtergrondkleur.

Lang geleden (ik ben inmiddels 51) werkte ik niet met (of voor) een modelleerplatform, maar in de - wat ik dan maar noem - gewone IT. Wij ontwierpen wat de klant wilde en nodig had en onze developers bouwden dat. In essentie: Schermpjes op een database. De taal waarmee die schermpjes gemaakt werden veranderde elke paar jaar, de keuze voor de database was in steen gegoten. Je had twee of drie smaken, maar het verschil was marginaal.

De uitdaging in het werk van mijn collega-developers zat toen in ofwel ingewikkelde berekeningen en afleidingen maken op de database, ofwel het leren van de nieuwe taal voor de schermpjes. De schermpjes zelf vormden niet echt een uitdaging. Zeker niet na de zoveelste keer.

Anno 2022 zijn er nog steeds veel developers die marineblauwe schermpjes maken, soms zelfs voor maar één specifieke klant.

 

Hoe anders is dat als je als developer werkt aan een modelleerplatform?


De developers die een platform als Blueriq maken, of voor onze klanten specifiek uitbreiden, hebben veel leukere uitdagingen dan alleen marineblauwe schermpjes:

  • De klanten van ons platform zijn niet de eindgebruikers, maar business engineers en consultants die met het platform zelf ook weer gaan ontwikkelen.
  • De deliverables van onze developers zijn geen schermpjes (ook niet marineblauw) maar bouwblokken zoals Pagina, Entiteit, Container, Beslissing, Taak, Connectie, Document, Opslageenheid, Applicatie, Zaak etc.
  • Dat levert een extra (meta-) denklaag op: nog meer abstractie, genericiteit en hergebruik!
  • Onze developers mogen met de nieuwste technologieën werken, want Blueriq wordt op talloze plekken ingezet en koppelt met veel verschillende technologieën.

Developers hebben een gouden tijd nu, tenminste als ze er tegen kunnen dat ze veel gebeld worden door recruiters. Ze kunnen zo'n beetje werken waar ze willen.

Dus wat wil je doen als developer?


Gedesillusioneerd een schermpje marineblauw maken? Of op meta-niveau bouwen aan een modelleerplatform? Waar tientallen grote klanten miljoenen burgers mee helpen? Waarschijnlijk ook af en toe met marineblauwe schermpjes.

Software Developer bij Blueriq?

De vacature voor Software Developer staat weer open. Kijk hiervoor en voor andere vacatures op onze 'werken bij' pagina of neem contact op met Menno.

Contact
Menno
Gülpers
Blueriq Academy manager