AI-Deel-3-klein
21 februari 2024, door Rik Schepens Blog

Blueriq en AI - Deel 3

In deze blogpost gaan we dieper in op de impact van AI op besluitvorming en het belang van menselijke supervisie. Het is namelijk niet wenselijk dat AI-modellen zelfstandig beslissingen maken, zoals het uitdelen van boetes of het geven van financieel advies. Dit kan leiden tot problemen, zoals de toeslagenaffaire.

Lees hier ook Blueriq en AI deel 1 en deel 2

Om dit te voorkomen, wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van het principe 'Human in the loop'. Dit houdt in dat er altijd een mens meekijkt met het AI-model en deze kan corrigeren waar nodig. Bij Blueriq wordt dit principe al jaren toegepast in onze Dynamic Case Management oplossing. In onderstaand voorbeeld hebben we een fictief hypotheek portaal gerealiseerd. Blueriq stelt direct de vragen die van belang zijn om de aanvraag in gang te zetten. Maar er kijkt altijd een behandelaar mee, die extra informatie kan uitvragen en uiteindelijk tot het besluit komt om de aanvraag te honoreren. Hierbij leiden we ook nog eens af wanneer er een vier-ogen principe nodig is, en er een tweede behandelaar mee moet kijken.

Hoewel AI kan helpen om het proces te ondersteunen, kan het nooit de menselijke maat vervangen.

Dit zal voor onze bestaande klanten geen nieuws zijn, maar met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI, kunnen we zelfs nog een stapje verder. Zo trainen we in dit voorbeeld Machine-Learning modellen met de data van afgeronde cases. Dit model linken we vervolgens weer met Blueriq voor nieuwe aanvragen om te voorspellen of de behandelaar waarschijnlijk een extra loonstrook op gaat vragen. Dit kan het proces versnellen door de aanvrager te informeren, zonder dat er dwingende beslissingen worden genomen.  

 

image

Figuur 1: Het gedeelte 'Gegevens aanvullen' wordt alleen getoond als het ML model verwacht dat dit nodig is. 

 
In conclusie is het belangrijk om te beseffen dat menselijke supervisie essentieel is bij besluitvorming. Hoewel AI kan helpen om het proces te ondersteunen, kan het nooit de menselijke maat vervangen. Het 'Human in the loop' principe zorgt voor een betere controle en besluitvorming, wat uiteindelijk leidt tot betere resultaten voor alle betrokken partijen. 

Meer weten?

Wil je meer weten over ons platform of graag verder praten over Blueriq en AI neem dan contact op met Rik of bekijk onze platform pagina.

Contact Blueriq platform
Rik
Schepens
PLATFORM INNOVATION LEAD