Ai-blog-banner
20 november 2023, door Rik Schepens Blog

Blueriq & AI - deel 1

Ik krijg steeds vaker de vraag van klanten: "Hoe kunnen we AI inzetten bij onze Blueriq applicaties?" Een goede vraag. De EU definieert AI/Kunstmatige Intelligentie als software die gedeeltelijk zelfstandig specifieke of generieke taken kan uitvoeren. Taken zoals adviezen, aanbevelingen of beslissingen.1 Het is dus veel groter dan alleen ChatGPT. En biedt veel meer mogelijkheden om processen te stroomlijnen en efficiënter te maken. In deze definitie vallen alle Blueriq applicaties al onder de noemer AI.

In deze definitie vallen alle Blueriq applicaties al onder de noemer AI.

Blueriq biedt namelijk een krachtige Rule Engine waarmee je eenduidige beslissingen kunt nemen op basis van vooraf gestelde criteria. Dit levert al een AI model op dat jouw processen enorm veel efficiënter kan maken. Regels die vooraf bekend zijn, kunnen gemakkelijk teruggekoppeld worden aan je gebruiker. Regels zoals:

  • als een kind ouder dan 18 is, dan ontvang je geen kinderbijslag meer;
  • als je meer dan 5 producten afneemt, ontvang je 5% korting.

Maar wat nu als je niet alles vooraf weet? Kan Blueriq daar ook mee omgaan? Jazeker, Blueriq kan samenwerken met machine learning algoritmes. Om te laten zien hoe dit kan werken, heb ik een aantal nieuwe medewerkers bij ons gevraagd om een voorbeeld uit te werken. Zij hebben een beleggingsadvies tool gemaakt waarbij het advies wordt gebaseerd op een combinatie van vooraf gestelde criteria en een machine learning algoritme.

screenshot_ai_demo_1

Voorbeeld uitgewerkt in Blueriq

Voorbeeld: het verzonnen advies
Het verzonnen advies(#geenfinancieeladvies)  wordt gebaseerd op twee scores die bij elkaar worden opgeteld. Enerzijds een score die wordt afgeleid vanuit business rules, en anderzijds een score die wordt bepaald op basis van historische data van eerdere adviezen. In dit geval met behulp van een decision tree. Een vorm van een machine learning algoritme, dat we hier hebben gemaakt met Python.

Het fijne aan Blueriq is dat je deze twee scores op een duidelijke manier kunt combineren in je model. Daarnaast kun je de genomen beslissing ook uitleggen aan je gebruiker. Met behulp van decision tables, decision requirement graphs en justifications blijven belissingen altijd maximaal inzichtelijk. 

screenshot_ai_demo_2

Op deze manier kan het Blueriq platform - wat in traditionele zin zelf al een AI platform is - ook mee met de meest moderene (generatieve) AI ontwikkelingen.

Bij Blueriq helpen we graag onze klanten om hun processen te stroomlijnen. We denken graag met klanten mee waar mogelijkheden zijn om hun applicaties te versterken met Machine Learning of Generative AI toepassingen. In deel 2 vertel ik meer over het gebruik van Large Language Models in samenwerking met Blueriq, en in deel 3 meer over het begrip Human in the Loop.

Meer weten?

Meer weten over hoe je bedrijfsregels met machine learning kunt combineren? Neem dan contact op met Rik

Contact
Rik
Schepens
BUSINESS ENGINEER & STUDENTENCOÖRDINATOR