AI-deel-2
13 december 2023, door Rik Schepens Blog

Blueriq & AI - deel 2

Artificial Intelligence (AI) is een fenomeen dat steeds vaker voorkomt in onze dagelijkse werkzaamheden. Chatbots worden bijvoorbeeld steeds populairder en worden gebruikt om klanten te helpen bij het vinden van informatie. Een specifieke vorm van een chatbot is ChatGPT, een Large Language Model chatbot. Maar wat is ChatGPT precies en hoe werkt het?

ChatGPT is een AI-systeem dat is gebaseerd op een Large Language Model (LLM). Het model is getraind op grote hoeveelheden tekst en kan daardoor menselijke taal begrijpen en genereren. Met de release van ChatGPT4 is het zelfs in staat om meer dan alleen tekst te genereren, wat het gebruik ervan nog veelzijdiger maakt.

Hoewel ChatGPT een krachtig hulpmiddel kan zijn, heeft het ook een belangrijk gebrek. Net als andere LLM's kan het systeem hallucineren, wat betekent dat het overtuigend iets kan overbrengen dat niet waar is. Dit komt doordat het systeem op basis van data probeert het volgende woord te voorspellen en deze voorspelling kan soms ernaast zitten. Bovendien legt ChatGPT niet uit waarop de tekst is gebaseerd, wat kan leiden tot onduidelijkheid en fouten.

Figuur 1: Een mooi verzonnen uitleg achter de naam Blueriq, maar niet de werkelijke redenering die we destijds hebben gehad

In veel processen waarbij belangrijke beslissingen moeten worden genomen, is een systeem als Blueriq met Business Rules een betere tool dan ChatGPT. Blueriq kan beslissingen uitleggen – zie deel 1 - en laten zien op basis van welke regels een beslissing is genomen. Er is geen sprake van hallucinatie.

In veel processen waarbij belangrijke beslissingen moeten worden genomen, is een systeem als Blueriq met Business Rules een betere tool dan ChatGPT

Dit betekent echter niet dat LLM's zinloos zijn. Het is wel belangrijk om goed na te denken over waar je ze inzet. Zo kan ChatGPT bijvoorbeeld worden ingezet om de persoonlijke effectiviteit van Business Engineers te verhogen. Zo helpt het mij regelmatig met het schrijven van scripts en het automatiseren van tijdrovende taken zoals het samenvatten van teksten.

In het demo project van een beleggingsadviestool hebben mijn collega’s ook een link met ChatGPT ingebouwd. Niet om het advies te schrijven. Een financieel advies is aan strenge regels onderworpen, en je bent verantwoordelijk voor ieder advies, ook als dit is gehallucineerd. Zo’n situatie wil je dus absoluut voorkomen, zelfs bij een fictief advies (lees hier over Blueriq voor hypotheekverstrekkers). Waar ChatGPT wel bij kan helpen is het invullen van het formulier voorafgaand aan het advies[1]. ChatGPT helpt de beleggingsadviestool bij het samenvatten van verzoeken die bijvoorbeeld via de mail zijn binnengekomen. Hierdoor hoeft een adviseur enkel nog de gegevens te controleren, en eventueel aan te vullen. En niet meer handmatig over te nemen. Dit maakt het gehele proces efficiënter.

Het gebruik van ChatGPT biedt dus nieuwe mogelijkheden om taken te automatiseren. Hoewel het systeem niet geschikt is voor het nemen van belangrijke beslissingen, kan het wel worden ingezet om klanten sneller door het proces heen te helpen. Door het combineren van ChatGPT en Blueriq kunnen bedrijven het beste van beide werelden krijgen en hun processen nog efficiënter maken. En processen efficiënter maken is wat wij graag doen.

[1] How to work with the GPT-35-Turbo and GPT-4 models - Azure OpenAI Service | Microsoft Learn

Meer weten?

Meer weten over hoe je bedrijfsregels met machine learning kunt combineren? Neem dan contact op met Rik

Contact
Rik
Schepens
PLATFORM INNOVATION LEAD & STUDENTENCOÖRDINATOR