1630911284571
15 september 2021, door Menno Gülpers Blog

Een PoC wordt meestal geen versie 1.0

Heb je onderstaand al eens meegemaakt? Ik schat dat iedereen die meer dan 2 jaar in de IT werkt hier Ja op zal zeggen. 

Leverancier X komt op je pad, met een prachtige tool, product, platform, taal of suite. Het gaat al jouw problemen oplossen. Ze vertellen je dat het alles kan, makkelijk te gebruiken, uitbreidbaar als een dolle, gebruikersgemak is nooit een issue, wow. Je denkt zelfs aan wereldvrede.

Maar dan zegt een stemmetje in je achterhoofd "Ja maar wacht even, dat zijn de sales-praatjes, laat maar eens zien dan!" Ook de demo doet precies hetzelfde. Soepel klikken ze het ogenschijnlijk ingewikkelde scenario bij elkaar, alles gaat goed, en snel zeg, er zijn zelfs toeters en bellen die precies op jouw situatie slaan. Wie weet breiden ze de applicatie nog zelfs uit tijdens de demo. Je denkt: "Hebben!"

"Oh nee wacht, laten we verstandig zijn en eerst een Proof of Concept (PoC) doen." Want een demo, dat gaat natuurlijk altijd goed, dat is gescript. Dat doen ze natuurlijk elke dag, zelfs die uitbreiding is in scene gezet natuurlijk. We moeten dus echt eerst een PoC doen. Je levert specificaties aan de leverancier en zij gaan aan de slag. En in no time is het klaar. Het doet precies wat je wilde, of misschien bijna alles, maar dat zie je door de vingers want het ziet er zo mooi uit. De PoC is klaar en op basis van die applicatie gaan we doorbouwen voor versie 1.0. Kom maar op!


En dan valt het toch tegen


Je ziet langzaamaan dat er in de PoC wel een paar heel korte bochtjes zijn genomen. En dat dat configureerbare element helemaal niet configureerbaar was, maar verstopt in de code. En oh jee, ook die uitbreidbaarheid en dat gebruikersgemak blijken ook niet wat beloofd was. En nu? Terug kan niet, er is al zoveel tijd en geld geïnvesteerd, we moeten door. De PoC blijkt toch geen goed startpunt, opnieuw beginnen is toch beter. Een jaar later is versie 1.0 klaar, volledig uit de hand gelopen qua tijd en geld.

Uiteindelijk komt versie 1.0 er dus wel (zo niet, dan heb je een van de drie situaties in mijn vorige blog over het hoofd gezien), maar vaak is alles wat er in de PoC gedaan is, alweer weggegooid. En is het veel duurder geworden, heeft het langer geduurd en met een beetje pech heb je ook niet alle functionaliteit die je wilde.

Herkenbaar toch? Zo niet, dan heb je geluk gehad (koester dat!)


Ik denk dat dit in de IT vaak voorkomt en waarschijnlijk ook in veel andere vakgebieden. Maar hoe doen we dat dan bij Blueriq? Want "Leverancier X" uit dit verhaal zou natuurlijk ook Blueriq kunnen zijn...

Wij maken liever geen POC, maar een productierijpe versie 0.1 van de applicatie


Onze klanten kiezen niet voor Blueriq als een probeersel, of voor een korte tijd, of voor een kleine tijdelijke applicatie. Onze klanten kiezen voor Blueriq omdat ze (een groot deel van) hun primaire processen digitaal met Blueriq willen ondersteunen. Die keuze voor Blueriq moet terecht zijn, dus daar helpen we ook bij. Niet alleen door negatief te adviseren als Blueriq niet de perfecte match blijkt te zijn, maar vooral door - wanneer wij denken dat het wel kan met Blueriq - versie 0.1 van de applicatie samen met de klant te maken, met daarin een van de meest complexe casussen. Die versie gaat desgewenst meteen in productie, en breiden we vervolgens stapsgewijs uit tot versie 1.0. We maken dus liever geen wegwerp-PoC! (tenzij de klant hier uitdrukkelijk om vraagt natuurlijk).

De zinsnede "samen met de klant" is overigens van essentieel belang. Onze Blueriq-specialisten kunnen uiteraard enthousiast over Blueriq vertellen, we kunnen ook een goede demo geven en we kunnen ook een PoC maken op basis van door de klant aangeleverde specificaties. Maar versie 0.1 maken kunnen we niet zonder de inbreng van de klant. Daarom doen we dat samen. Zonder alles eerst weg te gooien dus.

In een notendop is dit wat wij Blueriq Fit noemen. Samen met de klant versie 0.1 maken, door samen het proces van de klant opnieuw te ontwerpen en in productie brengen. Daarmee bewijzen we dat er een 'Fit' is tussen het probleem van de klant en Blueriq. Daarover meer in deel drie van dit Hopper-drieluik.

Meer weten?

Wil je meer weten of verder praten over platformen en programmeertalen?
Neem contact op met Menno of plan een afspraak.

Contact Plan een afspraak
Menno
Gülpers
Blueriq Academy Manager