PDF-2
14 maart 2022, door Menno Gülpers Blog

Een pdf invullen? Dat is zóóó jaren '00

Onlangs heb ik voor mijn vader (die Alzheimer heeft en niet meer zelfstandig thuis kan wonen) een nieuwe plek om te wonen gezocht, en gevonden. Je kunt je voorstellen dat daar veel bij komt kijken: formulieren, beslissingen, mailtjes, telefoongesprekken en samenwerking tussen verschillende instanties.

Eigenlijk best onverwacht, maar werkelijk alles liep op rolletjes. Veel formulieren, weinig echt overbodig, nette terugkoppelingen en een soepele samenwerking tussen huisarts, casemanager, CIZ, thuiszorg, tijdelijke opvang in Maastricht en de nieuwe plek in Nijmegen. En verder een vriendelijke en behulpzame energieleverancier, verhuurder, waterbeheerder, verzekeringstussenpersoon, televisieaanbieder, zorgverzekeraar... echt iedereen was adequaat, behulpzaam en vooral efficiënt. Dit liep goed.

Totdat ik de bank belde...

 

En dat snap ik wel, want het gaat om geld. Natuurlijk had ik niet verwacht dat ik kon bellen en dat dan de rekening van mijn vader binnen een paar tellen onder mijn bewind zou staan. Het is niet als het opzeggen van de VPRO-gids of het afsluiten van de tv, gas, stroom en water. Nu ik erover nadenk, dat ging allemaal wel héél makkelijk eigenlijk.

Terug naar de bank. Ik moest een bewijs van bewind van de rechtbank overleggen. Snap ik. En een kopie paspoort van mezelf. Snap ik. En zelf een rekening hebben of anders openen bij die bank. Hmm, die snap ik niet helemaal. "Dat is vanwege de IT" zeiden ze, "zo kunnen we jouw vaders rekening koppelen aan de jouwe." Ok, nu snap ik het.

Maar die rekening kost dan 2,35 euro per maand. Dat snap ik dan weer niet. Immers, die rekening dient geen enkel ander doel dan een koppeling met een rekening waarvoor wél betaald wordt. Maar goed, een dummy-rekening voor 2,35 euro per maand zodat ik kan internetbankieren in plaats van met papieren overschrijvingen werken (want dat was het 0 euro alternatief), is financieel te overzien.

 

En toen kwam het aanvraagformulier...

 

Stel je even voor: Ik zit op mijn thuiswerkplek met een laptop en twee extra beeldschermen. Op het linker scherm staat het bewuste invulbare pdf-formulier open. In het midden staat de bijbehorende verklarende woordenlijst, die incompleet is. Rechts staat Google open en in de verschillende tabbladen allemaal juridische woordenboeken. En ik zit daar dan achter. Met bijna 30 jaar ervaring in het omzetten van complexe wet- en regelgeving en beleid naar gewoon Nederlands.

 

En ik kom er niet uit...

 

Ik zal jullie sparen en niet het hele formulier behandelen. Maar als pdf is het natuurlijk een statisch formulier. Zo eentje van: "Indien ja, ga door met vraag 3" of "Als dit van toepassing is, ga verder met vraag 4. En een keuzemenu: "Wilt u A, ga naar vraag 5." Et cetera tot en met D. Dat formulier is 10 pagina's lang! Ik snapte het niet. Alles leek wel van toepassing. En tegelijkertijd niks. Het was inmiddels 20:00 uur en ik wilde niet meer. Ik wist ook niet of ik A, B, C of D nodig had. Bellen kon natuurlijk niet.

De volgende dag belde ik. Wat bleek? Het was zo makkelijk. Ik hoefde alleen maar optie A aan te vinken. De optie die ik wilde, bleek A te zijn. Die optie heette niet zo natuurlijk, maar het was wel A. Ik vroeg of er meer mensen moesten bellen omdat ze vast kwamen te zitten in dit formulier. "Ja ontzettend veel mensen bellen ons, want dit is écht heel ingewikkelde materie."

 

Maar zo ingewikkeld is het niet...

 

Ik vroeg een collega die nog maar net bij Blueriq was begonnen dit pdf-formulier na te bouwen in Blueriq. Maar dan natuurlijk wel als dynamisch formulier. Een formulier dus, dat alleen maar vragen stelt die op jouw situatie van toepassing zijn. Vragen die niet relevant zijn worden niet gesteld en krijg je dus niet te zien. Het is een echte dialoog, geen papieren of pdf-exercitie. Want een pdf online in kunnen vullen, is natuurlijk geen online aanvraag.

In een mum van tijd had hij het formulier af. En niet alleen dat, ook het andere formulier dat je op de website kon vinden, voor de professionele bewindvoerder. En ook het formulier voor de beheerrekening. En netjes gemodelleerd ook, met hergebruik van gezamenlijke functionaliteit. Zonder te programmeren, alleen maar door te modelleren met bouwstenen van het Blueriq platform.

 

Ik startte die aanvraag-applicatie in Blueriq...

 

... en vroeg mijn vrouw (die helemaal niet betrokken was bij mijn ellendige formulierenstrijd) of ze bewind wilde aanvragen voor mijn vaders rekening. Makkie. In 10 minuten had ze het formulier ingevuld en op de knop Aanvragen geklikt.

Dus nee, bewind aanvragen is niet woest ingewikkeld. Sterker nog, het is een eitje. Maar dan moet je het wel op de juiste manier aanbieden aan je klanten: dynamisch. En dat kan perfect met Blueriq.

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je een demo van dit formulier? En een kijkje onder de motorkap? Neem dan contact op.

Contact Plan een afspraak
Menno
Gülpers
Blueriq Academy manager