24 mei 2018, door Wouter van den Berg Blog

Trends in de zakelijke verzekeringsmarkt: Consumerization

Internet of Things, Smart Contracts en Virtuele Assistenten houden de gemoederen flink bezig1. Binnen iedere markt wordt er gesproken over de mogelijkheden die ze bieden. Zo ook op de zakelijke verzekeringsmarkt. Toch maken een paar minder opvallende trends zich, sluimerend onder de oppervlakte van de bekendere hypes, klaar om de markt op te gaan schudden. De komende weken vertel ik je meer over deze trends. In het eerste artikel in deze reeks behandelen we trend #1: consumerization.

Binnen bedrijven is er vaak een scheiding tussen de zakelijke gebruiker of klant en de consument. Toch lijkt het gedrag van zakelijke gebruikers steeds meer op dat van consumenten. Nederland kent steeds meer ZZP’ers, of mensen die in deeltijd een commerciële klus oppakken (de “gig economy”). Zij hebben behoefte aan no-nonsense verzekeringen wanneer het hen uitkomt, soms ook kortlopend. Deze zakelijke gebruikers zijn in hun hart ook een consument, en willen op dezelfde manier geholpen worden.

De trend consumerization speelt hier op in, door ook zakelijke klanten de mogelijkheid geeft steeds meer online zelf te regelen. Het Backbase Insurance platform is een voorbeeld van een platform die het online regelen van verzekeringen voor de zakelijke klant mogelijk maakt. Dit platform stelt tussenpersonen en verzekerden in staat om de polissen in te zien en te bewerken vanaf elk gewenst device2. Een ander voorbeeld is de website van Coverwallet3, die gebruik maakt van een eenvoudig drie-stappen plan. Binnen 10 seconden krijgt de gebruiker advies over welke verzekeringen relevant zijn en hoeveel die ongeveer kosten, vervolgens vrijblijvende prijsopgaves en als laatste staan de gesloten verzekeringen meteen klaar in een online polismap. Ook bij de Engelse MKB verzekeraar Simply Business is een schadeclaim in 4 stappen online snel afgehandeld. De schade telefonisch melden kan nog steeds, maar Simply Business stuurt haar klanten naar de online intake om te zorgen dat het proces zo gestroomlijnd mogelijk verloopt4. Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk, zoals een risico-inventarisatie die een ondernemer zelfstandig in kan vullen op de iPad. Het voordeel van het online regelen van deze zaken, is dat gegevens dan direct beschikbaar zijn voor de adviseur, die kan helpen bij de laatste losse eindjes.


Eenvoud leidt niet tot verschraling van het aanbod. Integendeel, door de massale inzet op digitale processen wordt ook steeds meer data verzamelt, die verzekeraars in staat stelt meer niche producten aan te bieden. Wat vroeger maatwerk was, of middels clausules uitgesloten, is nu veranderd naar een eenvoudig te sluiten variant. Dit stelt de verzekeraar voor nieuwe uitdagingen. Nieuwe dienstverleningsconcepten moeten snel worden ontwikkeld, waarbij de zakelijke klant met al zijn individuele eigenaardigheden optimaal online bediend wordt.

 

Meer weten?

Meer weten over hoe wij klanten zoals BackBase, Nationale-Nederlanden en Anva hierbij helpen? Neem dan contact met op!

Plan een afspraak Bekijk profiel
Wouter
van den Berg
Senior Business Consultant