26 september 2018, door Leon van Dooren Blog

Dezelfde waarheid in heel de hypotheekketen

De gemiddelde consument oriënteert zich steeds vaker op het internet bij het afsluiten van een hypotheek. Vaak gebruikt de consument hiervoor verschillende websites, om te kijken wat er hij maximaal kan lenen en welke maandlasten hierbij horen. Avro Tros Radar liet onlangs uit onderzoek van Moneywise zien dat de verschillen die bestaan tussen geldgevers bij het berekenen van deze hypotheeklasten enorm zijn. Geen resultaat waar de gemiddelde consument blij van wordt.

Volgens Avro Tros Radar zijn de redenen voor deze variatie te wijten kunnen zijn aan ‘fouten in de rekentool’ of ‘de rekentool bevat niet alle elementen die een rol spelen bij de netto-berekening (b.v. geen eigenwoningforfait)”. Met een berekening die specifieke zaken zoals een (studie)schuld, een privateleasecontract of hoge zorgkosten niet meeneemt, biedt je de consument geen realistisch beeld. Je geeft verkeerde informatie. En erger nog, je geeft valse hoop dat het (te dure) droomhuis van de consument wél binnen handbereik ligt.

Ook als je rekentool als geldgever wel op orde is, liggen er risico’s op de loer. Jouw berekening klopt misschien, maar de consument komt met meerdere partijen in aanraking tijdens zijn klantreis. Er kunnen verschillen ontstaan tussen jouw uitkomsten en de uitkomsten van een andere site, software van de adviseur of zelfs je eigen offerte-software. Omdat alle berekeningen opnieuw zijn geprogrammeerd en los van elkaar staan. Hoe zorg je er dan voor dat je de consument écht kunt ondersteunen in zijn zoektocht naar zijn droomreis, door de juiste informatie en dezelfde waarheid te bieden in de heel de keten?

Een vraag die wij ook hadden. Ons antwoord? Blueriq FinEngines. Dat is een set aan open banking API’s, die overal in de keten ingezet kunnen worden. Van huizenzoeksite, adviessoftware tot offerte-software. En dus dezelfde uitkomsten leveren en dezelfde waarheid communiceren naar de consument. Onze FinEngines kunnen niet alleen gebruikt worden voor het verrichten van bruto en netto maandlastenberekeningen, maar ook voor het toetsen van het gehele kredietacceptatiekader van geldgevers, inclusief de stukkenbepaling. Zo stellen wij jou in staat de consument de juiste informatie te bieden. Persoonlijk én efficiënt. Zodat je ze echt kan helpen.

Meer weten over Blueriq FinEngines?

Ik vertel je er graag alles over. Maar laat het je nog liever zien. Plan een afspraak via onderstaande knop of neem contact op. 

Plan een afspraak Bekijk profiel
Leon
van Dooren
Business Developer