01 augustus 2018, door Wouter van den Berg Blog

De handsfree hypotheek komt er aan!

In de toekomst heb je een persoonlijke assistent die weet wanneer je woonwensen veranderd zijn, en alles voor je regelt zodra je aangeeft welk van zijn suggesties nu echt je droomhuis is. Bij de presentatie van dit toekomstbeeld hebben we ook altijd gezegd; een heleboel is nu al mogelijk. Maar er komt nog veel meer aan, zoals de handsfree hypotheek.

Florius kondigde onlangs aan dat ze zekerheid gaan bieden over de hypothecaire financiering nog voordat het huis is uitgezocht. Ook wij zien dat als een stap richting de toekomst en hebben FinEngines ontwikkeld die dergelijke concepten kunnen ondersteunen. Daar gaan we van “computer says no” naar “computer says how”; ontbrekende gegevens zijn geen probleem om over de reeds aangeleverde delen van het dossier iets zinnigs te kunnen zeggen.

Waar blijft die persoonlijke assistent dan? Mede ingegeven door de AVG-problematiek, waarbij end-to-end encryptie van persoonlijke gegevens hoog op de agenda staat, heeft onze partner ANVA Safebay geïntroduceerd. En die komt aardig in de buurt van die persoonlijke assistent. Dit platform bevat nu al een chatbot die je kunt vragen om een afspraak tussen de deelnemers aan een chat onweerlegbaar te registreren. Maar een chatbot is een laagdrempelig medium dat de klant bij nog veel meer andere zaken kan begeleiden.

 

Een goed voorbeeld daarvan is de chatbot van de University of Pittsburgh. Zij zaten met het probleem dat ieder jaar een groot aantal studenten niet op de eerste studiedag aanwezig was. De oorzaak bleek vaak administratief van aard, bijvoorbeeld omdat de student de benodigde studiefinanciering nog niet rond had. Een chatbot zit ze nu achter de vodden, en is tegelijkertijd een medium waaraan studenten ook zonder gêne domme vragen durven te stellen.

 

Met Blueriq 11.2 introduceren we Blueriq Conversations, waarbij een chatbot eenvoudig te koppelen is aan beslisbomen in Blueriq. Op basis van steekwoorden kan Blueriq de juiste beslisboom selecteren, en de gebruiker door een gestructureerd gesprek leiden. Benodigde afleidingen en berekeningen worden door de rule engine automatisch uitgevoerd. Het is nog wel duidelijk een chat met een computer, maar de techniek staat natuurlijk niet stil.

 

Sluiten we dan binnenkort handsfree een hypotheek in de auto? Het klinkt als een logische stap na chatbots. Daarnaast lijken voice interfaces veelbelovend, immers, je kunt drie keer sneller praten dan typen. Tegelijkertijd bevatten volzinnen vaak relatief weinig informatie. Een taak zoals het doorlopen van een formulier blijft makkelijker met een scherm, maar simpele handelingen kun je prima in de auto afhandelen.

 

Voice is dus één middel in een omni-channel benadering. Handig om de status na te vragen, om een duidelijke vraagboom te doorlopen (met Blueriq Conversations), en in de toekomst nóg meer. Maar altijd moet je álles wat je via voice kunt doen, ook kunnen doen via een ander kanaal. We starten met het koppelen van onze hypothekenkennis en Blueriq Dynamic Case Management aan het SafeBay platform voor een begeleid hypotheekproces, van huizensite via de makelaar én samenlevingscontract naar de adviseur en geldverstrekker. Evolutie of revolutie in hypotheekland? We houden je op de hoogte!

 

Meer informatie?

Meer weten over de visie van Wouter achter deze blog? Of wat wij hoe wij onze klanten helpen met digitalisatie, verder dan het huidige proces? Neem contact op of plan een afspraak.

Plan een afspraak Bekijk profiel
Wouter
van den Berg
Senior Business Consultant