Platform-pagina-banner

The Blueriq Challenge

Doe mee!

Leer modelleren met Blueriq

Leer Blueriq kennen door middel van een spel. Je modelleert in Blueriq Encore en voert je applicatie uit in onze Runtime. In 10 levels van verschillend niveau leer je de basis van Blueriq kennen.

Bekijk de video links of download hem als powerpoint-presentatie hieronder

Download de instructies
x

Meld je aan!

Wil jij leren modelleren met Blueriq en ga je geen uitdaging uit de weg? Meld je dan aan via dit formulier. Na aanmelding krijg je instructies om toegang te krijgen tot onze modelleeromgeving en kun je alle 10 de levels spelen!

Level up

Haal jij alle levels?

In 10 uitdagende levels leer je de basis van Blueriq. Level 1 tot en met 4 zijn verplicht voor iedereen, daarna kun je steeds kiezen.

Vergeet niet om je eerst aan te melden voor de challenge om toegang te krijgen tot de modelleeromgeving Blueriq Encore. Aanmelden kan via bovenstaand formulier.

De instructies van alle 10 levels staan hieronder.
Scroll erlangs en download ze allemaal.

 

Introductie

Algemene tekst vooraf. Over de verschillende levels, de structuur van de applicatie en de legenda.

Download Introductie

Level 1

Je modelleert een flow met lege pagina in Blueriq Encore en bekijkt het resultaat in de Runtime. 

Download Level 1

Level 2

Je maakt een domeinmodel en toont dat met behulp van containers op de pagina.

Download level 2

Level 3

Je maakt een tweede pagina navigeert tussen deze en de eerste.

Download level 3

Level 4

Je bouwt de premieberekening met behulp van Blueriq logica.

Download level 4

Level 5

Je bouwt validaties op attributen, een conditionele waardelijst en zet condities op de pagina voor een betere gebruikerservaring.

Download level 5

Level 6

Door een betere indeling van de pagina in meerdere kolommen wordt je applicatie gebruikersvriendelijker.

Download level 6

Level 7

Een pittige challenge: Je bouwt extra regels met alleen maar het doel beschreven, dus niet hoe!

Download level 7

Level 8

De 3e dimensie: je maakt meerdere aanvullende verzekeringen met behulp van een multiton entiteit.

Download level 8

Level 9

Je bouwt verder aan de 3e dimensie, maar nu met wat minder hulp.

Download level 9

Level 10

Tot slot maak je een samenvattingstekst met alle gekozen producten en bedragen.

Download level 10

FAQ

  • Is deze challenge voor iedereen?
  • Is deze Challenge de vervanging van de cursus Blueriq in een dag?
  • Kan ik na het spelen van de Blueriq Challenge meteen op project?
  • Zit er zo’n beetje alles van Blueriq in?
  • Waarom zit er geen REST-call in?
  • Zit er ook iets van DCM of een zaaksysteem in?
  • Ben ik gecertificeerd na het uitspelen van dit spel?
  • Kan ik een certificaat krijgen als ik het spel uitgespeeld heb?

Is deze challenge voor iedereen?

Ja. Iedereen die kennis wil maken met hoe het is om te modelleren in Blueriq mag dit spel spelen. Collega’s, klanten, partners, concurrenten en alle andere geïnteresseerden. Omdat we de omgeving waar je het spel speelt niet volledig open hebben staan, hebben we alleen je IP-adres nodig om je toegang te geven (en daar doen we verder niks mee). Vervolgens zetten we een account en een start-repository voor je klaar.

Is deze Challenge de vervanging van de cursus Blueriq in een dag?

Nee, maar er is wel overeenkomst! Bij de cursus Blueriq in een dag vertel ik in de ochtend over Blueriq als platform, over onze architectuur, projecten en grofweg alle functionaliteiten. Dat zit allemaal niet in deze challenge. In de middag van die cursus ga je aan de slag met een kleine opdracht, onder mijn begeleiding (en bij grotere groepen nog meer hulptroepen). Die opdracht komt overeen met level 1 tot en met 4 van de Blueriq Challenge, die 10 levels heeft. Kortom, de Blueriq in een dag is meer én minder! 

Kan ik na het spelen van de Blueriq Challenge meteen op project?

Nee, iedereen leert met Blueriq te werken tijdens de Business Modeling Foundation (BMF) bij de Blueriq Academy. De Challenge is een veel slapper kopje thee dan deze BMF. Binnen Blueriq vinden we de BMF overigens niet hét startpunt voor een project. Wij onboarden onze nieuwe collega’s in 4 tot 8 weken. Daarin geven we ook altijd de cursus Blueriq Expression Language (BEL) en moeten de nieuwe collega’s een opdracht in Blueriq maken op basis van alleen de specificaties. Dit traject bieden we ook aan vanuit de Academy, het heet de Blueriq Business Modeling Academy (BBMA). 

Zit er zo’n beetje alles van Blueriq in?

Nee, met Blueriq kan je echt heel veel meer dan alleen deze challenge. Je leert in deze challenge wel de basisprincipes van een domein kennen (entiteiten, attributen, relaties, waardenlijsten, singleton/multiton). Een eenvoudige flow met twee pagina’s en containers met presentatiestijlen en twee services. Logica via eenvoudige beslistabellen, business rules en defaults en tenslotte tekstfragmenten. Daarnaast werk je met conditionaliteit op velden, binnen een waardenlijst en in tekstfragmenten. Klinkt veel, maar is nog geen 10% van wat je met Blueriq kan. Het is wel 10% die je echt in elk project tegenkomt. 

Waarom zit er geen REST-call in?

Voor REST geldt ook – net als de basis – dat elk project ermee te maken krijgt, dus ja … ‘I thought about it’. Wie weet wordt het ooit level 11. Maar dan ga ik wel voorbij aan het feit dat dit een challenge is om de basis te leren kennen. We zullen dan uit moeten leggen wat een domeinschema is, hoe je een REST-call maakt, waarvoor je het in kan zetten (externe call, calls tussen Blueriqs, etc) en voor ik het weet ben ik de hele cursus Blueriq Connectivity (BC) aan het nabouwen. 

Zit er ook iets van DCM of een zaaksysteem in?

Nee. Blueriq bestaat grofweg uit vijf werelden: die van de beslissingen, formulieren, die van de connecties, die van de documenten en die van de zaken. De eerste en tweede wereld komen in vogelvlucht voorbij, de andere drie komen in daarvoor bestemde cursussen terug. Een Blueriq zaak en alles wat daarbij komt kijken, komt aan bod in de cursus Dynamic Case Management (DCM). 

Ben ik gecertificeerd na het uitspelen van dit spel?

Blueriq Certificering werkt heel anders. Je bent niet gecertificeerd na het uitspelen van de Blueriq Challenge. Sterker nog, je bent ook niet gecertificeerd na het volgen van de cursus Blueriq in een dag (B1D) of de Business Modeling Foundation. Nog sterker zelfs: certificering vindt ook niet automatisch plaats na onboarding. Je zult je eerst moeten bewijzen op een project. Als je een referent kunt aandragen die beaamt dat jij redelijk zelfstandig kunt modelleren, met inachtneming van de op project geldende richtlijnen en kwaliteitseisen, word je aan het Blueriq register toegevoegd. Zo kunnen onze (toekomstige) klanten erop vertrouwen dat in het register alleen maar mensen staan die écht van toegevoegde waarde zijn met Blueriq. 

Kan ik een certificaat krijgen als ik het spel uitgespeeld heb?

Ja natuurlijk. Vraag het gerust aan bij de Blueriq Academy. We bekijken dan jouw uitwerking en als alles naar behoren werkt, ontvang je een certificaat dat bewijst dat je de Blueriq Challenge uitgespeeld hebt. Deel het vooral en maak anderen enthousiast! 

platform
Ontdek meer in de Blueriq Community

In de Blueriq Community vind je alles wat je moet weten over Blueriq. Blader door documentatie, lees over de laatste releases en features en stel vragen aan onze Blueriq experts.

Blueriq Community

Blueriq trainingen en certificering

Onze allerbeste Blueriq specialisten hebben trainingen ontwikkeld om snel kennis en vaardigheden op te doen, zodat jij of je collega’s ook complexe applicaties met Blueriq kunnen bouwen. Ook heb je de mogelijkheid als Blueriq gebruiker gecertificeerd te worden. Lees over de mogelijkheden op de Blueriq Academy.

Blueriq Academy

Meer leren?

Alle levels al gehaald maar nog lang niet uitgespeeld? Super, op de Blueriq Academy kun je je voor nog veel meer trainingen aanmelden. Andere vragen? Neem dan gerust even contact met me op.

Blueriq Academy Contact
Menno
Gülpers
Blueriq Academy Manager