klantcase

Gemeente Tilburg modelleert zelfstandig met Blueriq software

Gemeente Tilburg neemt een koppositie in als het gaat om digitale dienstverlening. Dat bereiken ze onder meer door hun onafhankelijkheid op IT-gebied. Zo bouwen ze tegenwoordig hun Blueriq-applicaties zelf. En dat werkt uitstekend, bleek aan het begin van de Corona-crisis.

Corona-regeling als eerste gemeente live

Door slim gebruik te maken van bestaande Blueriq formulieren, kon Gemeente Tilburg als eerste gemeente live met de eerste corona-regelingen.

Onafhankelijkheid op het gebied van IT

Gemeente Tilburg kan gemakkelijk zelfstandig applicaties bouwen. Hierdoor hoeven medewerkers niet 'in de rij gaan staan' bij een softwareleverancier om veranderen te realiseren.

8,7 score klanttevredenheid

Gemeente Tilburg wil beschikbaar zijn voor iedereen. Ook voor mensen die bijvoorbeeld minder digi-vaardig zijn. Ook hier helpt de technologie van Blueriq. Tilburgers waarderen deze benadering en scoren de gemeente hoog op het gebied van klanttevredenheid.

Duidelijkheid, eenvoud en snelheid. Daar houden ze van bij de gemeente Tilburg. Applicatiebeheerders Marc van de Ven en Aron Hardiek bouwen daarom de digitale formulieren voor de website van de gemeente zelf. En dat doen ze goed. Het geheim? Onder meer de intensieve samenwerking tussen IT, business en dienstverlening.

Marc: "Voor ieder formulier dat we bouwen, creëren we een team dat bestaat uit twee IT-ers, een businessdeskundige en een mediaregisseur. De businessdeskundige heeft de vakkennis en weet wat er gecommuniceerd moet worden. De mediaregisseur bedenkt hoe we dat zo helder en overzichtelijk mogelijk naar de burger kunnen communiceren. Gezamenlijk maken we een customer journey. Dat resulteert dan in een logische procesvolgorde, een helder stappenplan, relevante vragen en last but not least leesbare teksten. Aron en ik kunnen dat vervolgens snel en eenvoudig bouwen in Blueriq. Modelleren is eigenlijk een beter woord. De software bestaat uit gemodelleerde 'blokken' die je naar gelieve kunt stapelen. Zo zijn we in staat om zelfstandig complexe regelingen om te zetten in een toegankelijk digitaal formulier."

klantcase-gemtil-logo
Dat vind ik het mooie van Blueriq, je kunt het ontwerp van applicaties altijd hergebruiken. Ook koppelingen die je eerder hebt gemaakt met bijvoorbeeld de Belastingdienst of DigiD kun je kopiëren.
MARC VAN DE VEN Applicatiebeheerder Gemeente Tilburg

Tozo

Deze aanpak gebruikten Marc en Aron ook toen begin dit jaar de Corona-crisis uitbrak en er zo snel mogelijk een aanvraagformulier online moest  komen voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo). Geen gemakkelijke opdracht, maar het team slaagde erin om het formulier als een van de eerste gemeenten in Nederland online te hebben.

"Het was een bizarre en bijzondere tijd", typeert Aron de bouw van dit formulier. "Wij voelden een enorm drive om dit snel en goed te doen. Ondernemers rekenden op ons, zij zaten op financiële tegemoetkoming te wachten."

Marc: "We gebruikten een eerder ontworpen aanvraagformulier van de Bijstand voor zelfstandigen - een soortgelijke regeling - als uitgangspunt. Dat vind ik het mooie van Blueriq, je kunt het ontwerp van applicaties altijd hergebruiken. Ook koppelingen die je eerder hebt gemaakt met de Belastingdienst, DigiD, e-herkenning of de gemeentelijke basisregistratie kun je kopiëren. Een ander voordeel van Blueriq is dat je heel snel aanpassingen kunt maken in je ontwerp. Toen we begonnen met bouwen en ontwerpen was nog niet geheel duidelijk hoe de regeling eruit zou gaan zien. Dat werd gedurende die week duidelijk. Zodra er weer nieuwe informatie kwam, konden we dat zonder veel moeite aanpassen in ons ontwerp."


Verder lezen? In de uitgebreide case beschrijving lees je nog meer over onze samenwerking en de waarde die we toevoegen bij Gemeente Tilburg. Download de case via onderstaande knop.

Lees verder

Meer weten?

Neem dan contact op met Frits van Endhoven, relatiemanager overheid bij Blueriq.

Contact Plan een afspraak
Frits
van Endhoven
Senior accountmanager